tirsdag den 7. oktober 2014

Træning 7. oktober 2014

Fysisk: Kl. 05.45, 10 km (varighedsløb)
Generelt: Løb dagens eneste pas inden at jeg skulle møde på jobs, benene var ok friske på trods af gårsdagens to trænings pas og det tidlige tidspunkt på dagen. Passet blev selvfølgelig løbet på bånd nede i spjældet da jeg havde overnattet her nede. De 10 km blev løbet lidt progressivt og i et samlet snit på 4.15 m/km.

7 kommentarer:

  1. Hej Klaus! Jeg har fulgt din blog, siden jeg i august løb Rosenholmløbet, som du vandt - var virkelig overrasket over, at nogen kunne løbe så hurtigt som dig! I den forbindelse er jeg nysgerrig på at høre om forskellen på dig og Them, de danske nr 2 og 1 til HCA: Hvordan adskiller I jer fra hinanden? Vil du kunne lukke hullet op til ham i de kommende år, eller er det uoverstigeligt? Hvilke forskelle er der på jer rent løbestilsmæssigt/mentalt/fysiologisk? Tak for en fin blog! Vh Jakob

    SvarSlet
  2. Hej Jakob.
    Først tak for de pæne ord.... og tak fordi du læser med her på bloggen. Fedt at nogen følger med og måske lader sig inspirere til selv at give den en over nakken med træningen. og tak for spørgsmålene... vil prøve at besvare dem så godt som muligt.
    til dit første spørgsmål om det er muligt for mig at lukke hullet op til ham.... så NEJ. jeg må også være realistisk.... trænings mæssigt er jeg nået til et punkt hvor jeg ikke har mulighed for at ligge mere tid i det - så jeg kan kun optimere og fin tune lidt. Them er bare en klasse over, hvilket hans PR på marathon også indikere (2.16.xx).... Them løb sig ikke fuldt ud til HCA, da det "kun" handlede for ham om at komme hjem med guldmedaljen og desuden havde løbet EM marathon i August i Zürich, her løb han 2.17 på en meget krævene rute med nogle alvorlige stigninger, så det siger bare lidt om hvad han har at skyde med :-) Dermed ikke sagt at jeg ikke vil kunne forbedre mig.... jeg tror selv på at jeg kan komme ned i omkring 2.20-2.25 hvis jeg kan fortsætte min gode træning - Men realistisk set kommer jeg nok aldrig i næheden af Them.

    vi adskiller os på en lang lang række ting. Them har været en del af den danske elite atletik i mange mange år... og har bygget sig selv op fra de kortere distancer til primært de lange i dag, så han har altså haft en helt masse hurtighed fra hans "unge" år at bygge videre på. Jeg selv er første rigtig startet med at løbe for 6 år siden. Jeg løb en lille smugle omkring 10-12 års alderen på et ok seriøst plan.... men valgte herefter fodbold og håndbold og en HELT MASSE fester og tobak - og har faktisk været stor ryger i 13 år indetil jeg stoppede her for 5 år siden. Så jeg er altså startet i en sen alder.... og er på 6 års løb gået fra 85 kg og ryger lunger til en kampvægt på 70 kg og god form. Hvilket henleder mig til at rent fysiologisk er Them langt foran mig - da jeg (uden at kende ham særlig godt) tvivler på at han har festet, drukket, røget og spist junkfood i samme grad som mig, herudover er hans kropsbygning og størrelse langt mere optimal end min i forhold til langdistance løb... vil gæt på han er ca 10 cm lavere end mig og vejer omkring 60 kg, så han er altså noget lettere på tå end jeg. Herudover er Thems løbe stil også meget meget mere energi besparene og optimal end min.... Them er midtfods/forfods lander hvilket stort set alle top atleter, så han har altså lært den rigtige teknik igennem hans længere kariere modsat jeg som startede som motionist og stadig løber lidt som en, jeg er nemlig hæl lander hvilket absolut ikke er optimal....
    Mentalt.... tjaaaa - jeg kender som sagt ikke Them personligt, men tror måske at det er et punkt hvor jeg kan hamle op med ham :-) anser mig selv som mental stærk.... både i min træning men også i konkurrence.

    Håber jeg fik svaret nogenlunde på dine spørgsmål - ellers stil dem bare igen ;-)

    SvarSlet
  3. Tusind tak for et fyldigt svar - rigtig spændende læsning! Utroligt, at du har kunnet komme op på dit nuværende niveau, taget i betragtning at du er startet så sent med den systematiske træning. Din historie kan bestemt inspirere, selvom vi i mit tilfælde taler et helt andet niveau: Lige nu drømmer jeg om at undgå skader, løbe halvmarathon i tempo cirka 4:55/km om en måned og måske 4:30/km til foråret eller til sommer - så selv det, du kalder de 'rolige' ture, er for mig et hjertet ud af halsen-tempo ;-)

    SvarSlet
  4. Velbekomme.... fedt du synes at det er spændende læsning, det er bestemt også med til at motivere mig til at skrive at andre synes at det er givtigt og inspirerene :-)
    Det er jo netop en af de ting der er så fantastisk ved løb, at lige gyldigt hvilket niveau man er på - så er tempoet og ens mål individuelt og 4.30 tempo kan være mindst lige så sejt som 3.30!!!! og til info så kan jeg berette om at mit debut marathon blev løbet i tempo 4.56 m/km :-) Så med vilje og masser af træning kan det godt lade sig gøre at komme frem i feltet..... det handler blot om at tro på det og vil ofre det som det nu engang kræver (MASSER AF TID). og masser af tid og tålmodighed er nok også en atf hemmelighederne bag at holde sig skadesfri, det handler om at bygge træningsmængden og tempoet meget stille og roligt op.
    Lyder spændende med dine halvmarathon planer.... hvor skal du løbe henne af????

    SvarSlet
  5. Hej igen Klaus, undskyld det sene svar! Jeg skal løbe halvmarathon i Palermo i midten af november sammen med min far. Apropos det med at holde sig skadesfri, så har jeg haft nogle problemer med min akillessene (og før det med knæet!), så det bliver nok mere en hyggelig tur til Syditalien end en storslået sportspræstation :-) Til gengæld har jeg besluttet at få en løbetræner til at lægge et personligt program, der netop tager højde for det med den langsomme progression - det er typisk, at jeg render ind i skader, netop som jeg er ved at få blod på tanden. Heldigvis er det ikke andet end en irriterende ømhed, så jeg håber at kunne tage det i opløbet nu, inden det udarter sig til noget permanent ... Har du aldrig haft problemer med skader?

    SvarSlet
  6. Selv undskyld det sene svar :-) Lyder spændende med Palermo..... ikke lige et sted jeg har hørt om at folk tager til for at løbe halv Marathon før.... er det kombineret med ferie siden valget ikke er faldet på et af de mere kendte og populærer løb???

    Lyder fornuftigt med en løbe træner.... har du nogen specifik i tankerne???

    tænker det er enormt vigtigt med den langsomme progression og specielt hvis man i forevejen er let tilbøjelig til skader - 7-9-13 så har jeg aldrig haft problemer af større art. havde dog en periode for nogle år siden på et par måneder - men det kom sig af at jeg faldt på Røven i en håndbold kamp og der slog et eller andet skævt inde i hoften/ryggen.... men decideret løbe skader, nej!!! men tror det handler om at jeg har været heldig samt har fundet ud af hvad jeg kan og ikke kan - Løber foreksempel aldrig eksplosive intervaller da det er så sikkert som ammen i kirken aat jeg bliver skadet af det - herudover holder jeg mig fra pigsko da de også er rimelig hård ved mig. så jeg gør det jeg kan og holder mig til det som virker for mig. og alt andet nedprioritere jeg da jeg hellere vil kunne løbe kontinueligt i stedet for at blive afbrudt konstant af små overbelastnings skavanker.

    SvarSlet
  7. Vildt at du ikke løber 'eksplosive intervaller' - jeg ville tro, at det var en forudsætning for at løbe så hurtigt, som du gør? Palermo er lidt en tilfældighed, koblet med at jeg har rejst meget i Italien: Løbet er bare tænkt som en lille fejring af, at jeg er kommet i bedre form hen over sommeren og efteråret. Løbetræner: Rune fra RunningWild i Aarhus, kender du den løbeklub? Super hyggelig og perfekt til mig. Drømmer om at kunne en kuperet 15 km-rute i tempo 4:30 eller derunder - i september løb jeg Molsløbet i denne tid: http://www.sportstiming.dk/Results/IndividualResults.aspx?Id=970

    SvarSlet